W pracy spędza się 8 godzin w ciągu dnia. Między śniadaniem a powrotem do domu z pracy, mija przeciętnie około 10 godzin. Nie jest dobrze, jeżeli w tym czasie rezygnuje się z posiłków, lecz również nie jest dobrze, jeżeli przez cały czas, siedząc przy biurku coś się podgryza.
Ile posiłków w pracy warto zjeść?
Posiłki do pracy stanowią nie lada problem. Problemy z prawidłowym odżywianiem się, mają zarówno menadżerowie, jak też pracownicy biurowi. Ci pierwsi, w ramach spotkań służbowych, spotykają się często na lunchach w restauracjach, gdzie jedzą wysokokaloryczne posiłki w sposób bardzo nieregularny, ci drudzy nie zawsze mają czas lub sposobność do przygotowania ciepłego posiłku w biurze w środku dnia.
Powinno się jeść co 3-4 godziny. W trakcie 8 godzinnego dnia pracy, pomiędzy śniadaniem a powrotem do domu należy zjeść dwa posiłki. Dobrze jest, jeżeli będą to lekkostrawne posiłki, sycące, lecz nie tuczące, ponieważ siedzący tryb pracy i mało ruchu sprzyja tyciu.
Czego nie powinno się jeść w pracy?
Zanim odpowie się na pytanie, co jeść w pracy, należy powiedzieć, czego nie jeść.
Przede wszystkim nie powinny to być potrawy ciężkostrawne, więc kanapki z białego pieczywa przełożone majonezem, frytki lub zamawiane pizze nie są dobrym pomysłem. Nie tylko są wysokokaloryczne i tuczące, lecz również powodują ociężałość ruchów i przede wszystkim myśli. Przejedzony człowiek staje się senny i źle pracuje. W interesie szefa powinna być dbałość o zdrowie w firmie, poprzez zachęcanie pracowników do zdrowego odżywania.
Przygotować w domu czy korzystać z gotowych kanapek?
Pierwszym dylematem jest, czy posiłki do pracy przygotować w domu, czy też skorzystać z gotowych, dostępnych w większości barów i sklepów dań?
Posiłki przygotowane w domu
Część osób preferuje samodzielne przygotowywanie posiłków do pracy. Niektórzy wolą tradycyjne kanapki. Dobrze by było, żeby były one przygotowywane z pełnoziarnistego, razowego albo żytniego pieczywa. Coraz więcej osób samodzielnie przygotowuje sobie lekkostrawne posiłki, np. sałatki owocowo-warzywne lub lekkie potrawy z warzyw i ryżu. Jeżeli nie ma czasu na krojenie i pakowanie śniadania, posiłek mogą zastąpić kupione po drodze owoce do pracy.
Gotowe dania do zjedzenia w biurze
Odpowiedzią na rynek konsumentów biurowych jest rozwijająca się sieć specjalnych firm cateringowych, którzy roznoszą w biurach już przygotowane dania do spożycia w pracy. Oferta jest bardzo szeroka, coraz częściej w koszach posiłkowych można znaleźć smaczne i lekkostrawne posiłki, bardzo dobrze skomponowane. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na poranne szykowanie kanapki lub sałatek, a jednocześnie mają rozwiązany dylemat podejmowania decyzji, co danego dnia zjeść w pracy.
Dobry szef dba o zdrowie pracowników
W niektórych firmach w standardzie są zdrowe przekąski dla pracowników. Najczęściej są to tace z przygotowanymi kawałkami najmniej kalorycznych owoców i warzyw, orzeszki i nasiona (np. słonecznika lub dyni).
Szef, który dba o zdrowie w firmie wykazuje tym samym troskę o pracowników. Jest to działanie ze wszech miar opłacalne, gdyż pracownicy nie tracą czasu na przygotowywanie posiłków oraz „wyskakiwanie” na małe zakupy spożywcze. Nie muszą też rozwiązywać dylematu – co jeść w pracy, ponieważ otrzymują dobrze skomponowane dania.
Taca śniadaniowa w firmie powinna zawierać:
- Najmniej kaloryczne owoce oraz warzywa (jabłka, pomarańcze, śliwki, pokrojoną w paski marchew, seler naciowy, świeży ogórek). Latem pracowników ucieszy arbuz, porzeczki i agrest. Dowiedz się także, na jakie inne „Owoce, które mają najmniej kalorii” warto postawić.
- Orzeszki laskowe, włoskie, pestki słonecznika i dyni.
- Niesłodzone, naturalne jogurty.
- Zdrowe kiełki.
- Pieczywo razowe, żytnie i pełnoziarniste.
Moda na zdrowie w firmie ma szansę w sposób pośredni wpłynąć na zmianę nawyków żywieniowych pracowników.
Samodzielnie przygotowywane posiłki w biurze
W wielu biurach znajduje się specjalne pomieszczenia, w którym pracownicy mogą sobie samodzielnie przygotować drugie śniadanie lub lunch. Jeżeli jest kuchenka, można zrobić pyszne danie z duszonych warzyw z dodatkiem ziół lub sałatki owocowo-warzywne z dodatkiem ryżu lub kaszy.
Kupując warzywa i owoce do pracy, należy pamiętać, by były one twarde, bez uszkodzeń oraz najmniej kaloryczne. Warto też korzystać z bogactwa owoców sezonowych. Owoce szybko się psują, więc jeżeli nie ma możliwości ich przechowania, lepiej kupić te mniej dojrzałe.
Artykuł napisała:
Ewa Kawecka-Dymsza – promotorka holistycznego podejścia
do życia w zgodzie z naturą i wyzwaniami codzienności.
Źródło:
- https://ncez.pl/upload/broszura-co-powinnis-my-wiedziec-o-wartos-ci-odz-ywczej-z-ywnos-ci-.pdf.
Ja w pracy uwielbiam jeść owoce, pomijają to, że jem jednak obiad i lekkie drugie śniadanie. Owoce sezonowe są najlepsze jak dla mnie 🙂